václavky
Podívejte se na aktuální poèasí Vác. Zjistìte si pøedpovìï poèasí ve Vác. S xpoèasí.cz je sluneèná dovolená ve Vác zajištìna. Nabízíme pøedpovìï poèasí také pro další mìsta v Maïarsku.
Aktuální poèasí Vác, pøedpovìï poèasí na 14 dnù, poèasí Vác záøí, øíjen, online webkamery ve Vác
Patøí mezi nejèastìji sbírané pozimní houby, pøesto ne každý houbaø mùže øíci, že je skuteènì dobøe zná. Tušíte, který ze sedmi druhù václavek sbíráte, jak dlouho je musíte povaøit, nebo s jakou houbou je lze zamìnit?
Václavky, když se urodí, tak jich není zrovna málo. Mùžeme jich donést domù plné košíky, ani se nemusíme pøíliš snažit. Poradíme, jak je zavaøit.
Václavky náleží mezi nejoblíbenìjší druhy hub, které se v lesích, obvykle kolem svátku svatého Václava, objevují èasto v obrovském množství. Tyto chutné houby však mají i své temné stránky.
Jak vypadá václavka obecná? Zkušená mykoložka radí, jak ji nezamìnit s nebezpeènými houbami. A na co ještì u václavky pozor?
Václavka obecná (a její pøíbuzné druhy) je bezpochyby nejvìtším a nejnebezpeènìjším parazitem stromù u nás. Pùsobí velmi intenzivní hnilobu a strom napadený václavkou brzy odumírá.
Houby jsou neodmyslitelnou souèástí èeské kuchynì a jejich využití je opravdu široké. Jednou z nejoblíbenìjších druhù hub u nás jsou václavky, které se vyznaèují svým charakteristickým tvarem a chutí.
Václavky jsou jedlé po dobré tepelné úpravì kloboukù, která by mìla trvat 20 minut pøi teplotì varu nebo vyšší. Syrové nebo málo tepelnì zpracované vyvolávají zažívací potíže.
Václavky jsou typické podzimní houby našich lesù. U nás patøí mezi nejrozšíøenìjší václavka smrková a václavka hlíznatá. Ménì èastìji se objevuje i na...
Jak bezpeènì poznat václavky a nesplést si je s jinými houbami? Kde je najít a jaké recepty se pro nì nejvíce hodí? To vše a mnohem víc se dozvíte v našem èlánku.